DIY: stempelen

DSC_3598
DSC_3599

Stempels worden over het algemeen gemaakt van oude gummen of linoleum, een relatief duur materiaal. Maar stempelen kan ook met oude fietsbanden, kurk, touw, hout én aardappels. Zeker met jonge kinderen zijn aardappels heel geschikt.

Hiervoor hebben je nodig: een paar aardappels, een mesje, wc-papier (of vilt) en inkt, ecoline of plakkaatverf.
Op een schoteltje leg je vochtig vilt of wc-papier en daar giet je de inkt, ecoline of (met water) verdunde plakkaatverf.
De aardappel snij je in plakjes en daarna in mooie vormen, dit worden de stempels. Daarna druk je de stempel op het schoteltje met inkt en je drukt je stempel af op papier. De eerste paar afdrukken zijn niet egaal maar dat vind ik juist interessant. Wanneer je dat niet mooi vindt dan moet je de aardappels rechter afsnijden, zodat je geen ‘gebroken’ oppervlak krijgt bij het stempelen.

DSC_3612
DSC_3635

Het belangrijkste bij aardappelstempelen is de herhaling, ritme en dus het maken van een patroon. Oefen dus eerst even op een oefenblad en ga daarna aan de slag op karton en duur papier. Je zult merken dat een gedetailleerd gesneden aardappel veel lastiger te stempelen is dan een simpel driehoekje of vierkantje. Het is leuk om met één simpele stempel zoveel mogelijk variaties te maken: dwars, rechtop, schuin, met tussenruimtes, dik en dun gestempeld.

DSC_3600
DSC_3606

Tip:
Voordat je gaat werken met ecoline of inkt zetten wij een bakje met melk en een borsteltje klaar. Na afloop gelijk je handen afborstelen met melk. Gebruik geen water! Dan is je huid gelijk weer schoon. Wacht je te lang, dan trekt de ecoline in je huid.