Inspringtoneel

Toneel en drama, brrr, daar kun je best zenuwachtig voor zijn.
Maar wanneer je met het volgende spel start (ook bruikbaar tijdens een vriendenavondje) maak je het een stuk leuker!

Het spel werkt als volgt: je krijgt een zin op een kaartje. Leer die zin uit je hoofd of schrijf ‘m op. Daarna wissel je de kaartjes. Je krijgt een nieuwe zin die je moet spelen wanneer je eerste zin (die je moest onthouden) uitgesproken wordt door iemand op het toneel.

De eerste twee personen spelen een situatie waarin het te bespreken dilemma (zin op het kaartje) besproken wordt. De rest van de groep staat om het ‘toneel’ (de twee personen) heen. Wanneer je de zin van het kaartje letterlijk gezegd hebt mag je gaan zitten, de persoon die die zin als 1e had moet in het toneel springen en met een nieuwe situatie beginnen. Je wint de ronde wanneer je het snelste jouw zin hardop hebt gezegd.

Het levert hilarische situaties op. Stel: iemand (persoon 1) springt in het toneel en begint over de melk op tafel (zijn zin op het kaartje: ‘de melk is op, haal jij nieuwe?’). De ander (persoon 2) die al op het toneel stond heeft een hele andere zin op zijn kaartje (‘de meeste dromen zijn bedrog’). Persoon 2 wil de situatie over de melk op tafel dus zo snel mogelijk omdraaien. Maar hij mag niet opeens over dromen beginnen. Persoon 1 heeft net iets gezegd over melk en daar moet hij op reageren. Persoon 2 probeert dus iets op de situatie over melk te verzinnen door bijvoorbeeld over liedjes over melk te beginnen. Maar wanneer persoon 1 daar een vraag over stelt moet hij antwoorden. Vragen mag je niet vermijden, daar moet je altijd op antwoorden…

D68FB122-8CCD-4A53-A11A-79D5021E67B6
DSC_0038

Zoals je misschien al merkt: het is best een lastig spel. Je kunt het spel ook anders spelen, zonder bedachte zinnen.
De deelnemers mogen op een situatie inspringen om zo te laten zien hoe ze zouden handelen. Door de reactie van de persoon tegenover hun worden ze geconfronteerd met het effect van hun handelen. Deze variant is iets minder competitief.

DSC_0026
DSC_0032