Kunstenaarstip met DIY: Alexander Calder

Alexander heeft een draad, daarmee kan hij alles maken wat hij in zijn hoofd ziet.

Als kind maakte kunstenaar Calder al juwelen en speeltjes van op straat gevonden koperdraad. In zijn werk zie je dat hij altijd is blijven zoeken naar nieuwe vormen, onder andere met ijzerdraad. In het Stedelijk Museum in Amsterdam hangen prachtige mobiles die Calder heeft gemaakt. Het werk van kunstenaar Piet Mondriaan heeft hem hiervoor geïnspireerd. Dat zie je vooral door de kleuren die Calder gebruikte. Hij vindt er de gekste apparaten en voertuigen mee uit. Daarmee maakte hij prachtige verhaaltjes, bijvoorbeeld over een circus. 

Interieur20120.jpg
Interieur20118.jpg

Zelf aan de slag (DIY – Stop Motion) bij het werk van Calder:
Maak uit 1 ijzerdraad een driedimensionaal beeld van een dier of mens in beweging (of nog leuker: die kan bewegen). Je kunt ter voorbereiding een schets maken op ware grootte, waarbij je je potlood niet van het papier afhaalt. Maar het leukste is het wanneer je vanuit één stuk draad direct aan de slag gaat met buigen en draaien. Let op dat het driedimensionaal wordt, bekijk je beeld regelmatig van alle kanten.

Vind je dat toch te moeilijk? Begin dan iets kleiner. Pak een paar oude paperclip en vervorm ze tot iets nieuws. Terwijl je daarmee bezig bent verandert de vorm en daardoor ook de functie. Je maakt er een telefoonhouder, oorbel, ring, hanger of een object zonder directe functie van. Succes met deze kleine oefening!

P.S. Wij maakten een simpele kandelaar uit één stuk (koper)draad. Iets minder fantasierijk maar wel heel praktisch voor als je snel even een kandelaar nodig hebt.

Museumtip: In de vaste collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam hangen mobiles van Calder. Prachtig om te bekijken, zeker wanneer je eerst langs het werk van Piet Mondriaan loopt.