Kunstenaarstip met DIY: Annemarie van Haeringen

Inspiratie van kunstenaars en illustratoren halen doet iedereen. Ook Annemarie van Haeringen haalt haar inspiratie van niemand minder dan Henri Matisse. In het filmpje, gemaakt voor de tentoonstelling ‘De Oase van Matisse’ (Stedelijk Museum Amsterdam, 2015) spreekt ze hierover. Omdat ik (Inge) bij de productie van dit filmpje betrokken was als stagiaire vond ik het fantastisch om bij het filmen aanwezig te zijn en daarom maken wij deze DIY: we nemen jou graag mee in de wereld van een kunstenaar en hopen dat je daarna zelf aan de slag wilt met een DIY.

Henri Matisse inspireert Annemarie van Haeringen en daarom was het een eer voor haar om het prentenboek ‘De Parkiet, de zeemeermin en de slak’ te maken over zijn knipkunsten. Als jonge studente ging zij al graag naar het Stedelijk om zich onder te dompelen in de kleurrijke wereld van Matisse. Henri Matisse (1869, Frankrijk) was een invloedrijke kunstenaar uit het begin van de 20e eeuw. Hij is het meest bekend om zijn gebruik van expressieve kleuren en zijn fauvistische stijl. Ook geniet hij bekendheid om zijn knipkunst, die hij maakte op zijn ziekbed toen het steeds slechter met hem ging. Matisse zei zelf over die werkwijze: ‘tekenen met een schaar: direct in kleur knippen, herinnert mij aan een beeldhouwer die in steen hakt’ (Matisse, 1952).
Annemarie vereenvoudigt de vormen die ze tekent, net zoals Matisse dat heeft gedaan met zijn gestileerde vrouwenlichamen en stillevens. Dat vinden we terug in de vorm en het materiaal. Matisse had altijd al aandacht voor de werkelijkheid, de wereld om hem heen. Hij is dus niet een schilder die werkt vanuit fantasie maar vanuit fascinatie voor een object of vorm. Daar kijkt hij naar, hij schildert of knipt het object en speelt er dan net zolang mee totdat hij tevreden was. Ook bij Annemarie zien we dat ze speelt met het materiaal, de vormen en de voorstelling. Toch lijkt zij meer vanuit de fantasie te werken en hij vanuit de waarneming. Meer over Matisse lees je in onze volgende blog.

DSC_0136

Annemarie van Haeringen

DSC_1868

Start van onze knipsel, we schuiven eindeloos met vormen.

Zelf aan de slag (DIY) naar aanleiding van dit filmpje:
Kijk eens goed naar de lijnen die Annemarie zet, mooi doet ze dat hé? Ze zoekt naar de juiste vorm. Neem zelf ook eens een kroontjespen in je hand en ga aan de slag met één van de volgende kleine DIYs.

1. Vormentaal
Teken een paar keer dezelfde, simpele vorm: rondjes, driehoeken, een letter etc. met een kroontjespen met zwarte inkt of een fineliner. Verander nu de vormen die je getekend hebt door er elke keer een fantasiefiguur van te maken. Geef dus een nieuwe betekenis aan de vormpjes die je net getekend hebt.

2. Verhaaltje schrijven
Zoek naar een voorwerp van vroeger, waar je waarde aan hecht. Dat kan een knuffel zijn, een dagboekje, etc. Inge pakte een klein jasje, die ze ooit naaide voor haar knuffelkonijn. Teken dat voorwerp na en fantaseer: wat voor verhaal kan dit jasje meemaken? Schrijf er een klein verhaaltje bij.

3. Knipwerk
Annemarie heeft het in haar filmpje over ‘toeval’ wat een kunstenaar herkent als iets moois, wat een startpunt kan zijn van een kunstwerk. Iets zien zonder dat het met bedoeling iets is of ergens op lijkt. Zou jij dat ook kunnen? Probeer het eens! Pak een paar blaadjes restpapier en ga knippen, zonder eerst te tekenen. Welke vormen herken jij in je knipwerk? Kijk en werk niet te kritisch: het hoeven geen realistische vormen te zijn, probeer juist nu alles aan ‘het toeval’ over te laten.

DSC_1883
DSC_1879

Koop-tip: Inge is dol op de prentenboeken van Annemarie. Ze bieden zoveel inspiratie voor tekenen naar de waarneming of vanuit de fantasie. Ze zijn te koop in museumwinkels (en uiteraard ook online).

DSC_1887
DSC_1889