Kunstenaarstip: Joost Conijn in Boijmans Van Beuningen

Tijdens het vak CKV motiveert Inge haar leerlingen graag om eropuit te gaan, naar een concert of een kunsttentoonstelling. Elke week bespreekt ze iets in de les waar ze net zelf is geweest (dus ja, ze probeert elke week een museum te bezoeken) en wat inspirerend kan zijn voor de leerlingen. Deze week één van haar eigen favorieten: kunstenaar Joost Conijn.

Reizen is leuk. Je leert nieuwe mensen kennen, komt uit je dagelijkse sleur en je leert dat werkstress even niet nodig is. Dat de kick van reizen behoorlijk verslavend is, zien wij bij kunstenaar Joost Conijn (1971). Hij heeft daar zijn werk van gemaakt: hij reist de hele wereld over, net als zijn kunstwerken.

2 Boijmans (1)
2 Boijmans (2)

Conijn zoekt het avontuur op in zijn kunst. Zo maakte hij een hek in de Sahara dat automatisch opent wanneer hij er met zijn auto naar toe reed (C’est une hek, 1997), maar echt bekend werd hij door de film over zijn zelfgebouwde houten auto (Hout auto, 2002) waarmee hij door Oost-Europa reedt. Niet alleen de auto was van hout, hij reed ook op hout. Een doel van de reis was ook hout: uit het bos, vuilnisbelten maar ook gekregen hout van lieve Roemeense vrouwen. Wanneer hij aan het picknicken is met deze boerenvrouwtjes begrijp je in één slag waarom hij zo enthousiast is over zijn project. Dat het toevallig kunst is, is mooi meegenomen.

De auto was nog maar net aangekocht door het Centraal Museum in Utrecht, of hij vloog weer met een zelfgebouwd vliegtuig naar Afrika en bezocht de meest onherbergzame gebieden in het oerwoud. Hij schreef er een boek over in 2012, waarmee hij liet merken dat hij naast een ‘ouderwetse avonturier ook nog erg goed kan schrijven’, aldus Tommy Wieringa.

Van 10 februari tot en met 6 mei presenteert Museum Boijmans Van Beuningen nieuw werk van deze kunstenaar. Het werk Good evening to the people living in the camp laat ons kennismaken met mensen in de kampen in de Europese grensgebieden. Conijn filmt in kampen waar dat verboden is en dat is niet ongevaarlijk. ‘Ik wil de mensen filmen, gewoon in hun dagelijkse bezigheden’, maakt Conijn duidelijk. ‘Ook zij moeten de was doen, eten of doen een spelletje’. Museum Boijmans Van Beuningen toonde eerder werk van Joost Conijn tijdens Eco–marathon (2012) en de eerste solotentoonstelling van Conijn in Nederland onder de titel Joost Conijn Solo (2007). Deze tentoonstelling bevatte een overzicht van zijn toenmalige oeuvre: 5 videofilms, het gecrashte vliegtuig en de hout-gestookte Hout Auto.

Na zoveel lof mag het duidelijk zijn dat ook deze tentoonstelling zeker weer de moeite waard is. Joost Conijn zoekt plekken op waar anderen niet heen gaan en laat die plekken elke keer weer vanuit een ander perspectief zien. Dat doet hij zonder politieke of persoonlijke voorkeur en lading, waardoor je zelf nog beter naar het werk gaat kijken. Het avontuur en de ontmoetingen beleef je in zijn filmwerken elke keer mee.

Joost Conijn, videostill uit de film Good evening to the people living in the camp, 2018.

Meer over de kunstenaar:

Joost Conijn won de Charlotte Köhler Prijs voor jonge beeldend kunstenaars in 2000 en de Cobra Kunstprijs in 2005. Ook was hij genomineerd voor de Prix de Rome 2005. Zijn werk was te zien in onder andere Fundació Joan Miró Barcelona, Lisson Gallery London, Ibid Projects Vilnius, Manifesta Ljubljana, Biennale Venetië, Kunsthalle Luzern, At apexart New York, Palais du Tokyo Parijs, National Centre for contemporary arts Moskou en Galleria Zero Milaan.

Tentoonstelling:
Joost Conijn – Good evening to the people living in the camp
10 februari 2018 – 6 mei 2018
Museum Boijmans Van Beuningen