Kunstenaarstip met DIY: Bauhaus

De Flessenbootjes, de trekkers en de inmiddels iconische serie ArcheToys. De ontwerpen van Floris Hovers verrassen door hun speelsheid en eenvoud. Floris Hovers (1976) ontwerpt net zo lang tot zijn objecten teruggebracht zijn naar de essentie. Hij heeft een prachtige serie miniatuurvoertuigen ontworpen waarmee je ook als volwassene wilt spelen en het je doet afdwalen naar de auto’s uit de jaren ’30 en de prachtig ontworpen speelgoed uit de Bauhaus tijd, o.a. van Alma Buscher. Het werk is opgenomen in de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, zie foto’s hieronder. Het (design)werk krijgt onder het glas bescherming tegen kinderhandjes die het liefst doen waarvoor het werk oorspronkelijk is: spelen.

Hovers volgen wij al een tijdje met veel plezier op Instagram, waar hij dagelijks (!) een voertuig (trekkers en auto’s) plaatst, van met name (rest)hout. Zijn account was voor Inge afgelopen week een inspiratiebron voor een les handvaardigheid op de basisschool. Deze opdracht leek haar leuk als blog, maar mogelijk ga je ermee aan de slag. Laat je ons dan even het eindresultaat zien? Vinden we leuk!

DSC_0440

Alma Buscher (1899-1944), bouwsysteem uit 1923.

DSC_0441

Tussen alle mannen staat ze: Alma Buscher (1899-1944) met haar bouwsysteem.

De kinderen hadden nog nooit een les handvaardigheid gekregen, dus in het uurtje dat Inge had leek het haar niet haalbaar om met iedereen te gaan zagen en timmeren. Met een paar zagen, hamers, een bak resthout (verzameld op school en bij de houtzagerij) gingen we aan de slag. Met het resthout hebben we eerst gespeeld: spreekt het tot de verbeelding, waar kun je welke vorm voor gebruiken? Wat centraal stond tijdens dit spel: gebruik je fantasie voor een eigen voertuig. Jij mag bedenken waar jouw voertuig aan moet voldoen. We namen hier ruim de tijd voor.

DSC_0066
DSC_0071

Wanneer je daarmee klaar bent heb je een eigen compositie gemaakt van resthout, die je kunt schuren (en bijzagen) voordat je ‘m in elkaar timmert of lijmt.

DSC_0084
DSC_0089
DSC_0085
DSC_0094

Met de kinderen schilder ik het hout volgende week met ecoline: dat trekt makkelijk in het hout en droogt gelijkmatig op. Verdunde acrylverf kan uiteraard ook.

DSC_0086
DSC_0095
DSC_0233
DSC_0219

En dan, wanneer de constructies af zijn komt het leukste gedeelte: spelen met je eigen fantasierijke ‘voertuig’. Hoe leuk is dat!

DSC_0259
DSC_0282
DSC_0316
DSC_0298