kunstenaarstip met DIY: Martin Puryear

Brunhilde (detail), 1999-2000

Brunhilde (detail), 1999-2000.

Martin Pulyear, Martin Puryear, “Night Watch,” 2011.

Night Watch, 2011.

In museum Voorlinden is momenteel (nog maar een paar dagen!) een prachtige tentoonstelling van Martin Puryear. Zijn werken zijn zo enorm groot en indrukwekkend dat wij er bijna geen DIY bij durfden te maken. Laten we daarom maar benadrukken dat kunstenaars kunst maken en wij slechts een beeldend werk. Toch een verschil wat benoemd dient te worden wanneer je het werk gaat bekijken ;).

De werken van Martin Puryear komen grotendeels van zijn eigen hand en bestaan grotendeels uit hout. Zijn vakmanschap valt dan ook direct op als je naar zijn werk kijkt. Het is niet eenvoudig gemaakt, hij oefent en schetst er van tevoren vast op los. Door zijn werk te bekijken zou je bijna denken dat het de kunstenaar vooral gaat om het esthetische, de uiterlijke kenmerken van zijn werk. Maar wanneer je de titels leest kun je verwijzingen zien naar de geschiedenis, bijvoorbeeld over het moment wanneer hij het werk gemaakt heeft. Wij (lees een volledige blog over zijn werk op allesiscultuur.nl, door Marijke) hebben ons verwonderd over zijn werk en werkwijze, maar ook over de nederige manier van praten toen hij sprak over zijn werk.

DSC_0184
DSC_0008

Zelf aan de slag (DIY) bij het werk van Martin Puryear:
Dit is eigenlijk een veel te praktische DIY die Inge maakte naar aanleiding van het werk van Puryear. Ze bedacht het toen ze door het bos liep en door al die mooie takken die op de grond lagen; het bracht haar het werk van Puryear in herinnering. Deze tak die zij bewerkte en daarna voorzichtig bevestigde aan haar plafond is zowel esthetisch als functioneel. Soms hangt ze haar kleding met hanger er aan op, vaak is de tak leeg.  Lees hier meer over deze DIY.