Museumtip: Museum Volkenkunde in Leiden

Vandaag een museumtip, omdat wij blij verrast waren door de tentoonstelling ‘sieraden – makers & dragers’ in Museum Volkenkunde, Leiden (tot 3 juni 2018).

In de tentoonstelling presenteert het museum de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit. In de tentoonstelling valt op dat natuurlijke materialen (edelmetalen, hout en steen) tijdloos zijn en al eeuwen gebruikt worden. De sieraden, die vooral uit de 19e eeuw komen, zijn tijdloos en hebben door het gebruik van natuurlijke materialen hun schoonheid niet verloren.

DSC_3088

De tentoonstelling begint met schermen waarop verschillende sieradendragers aan het woord komen. In de verhalen wordt meteen duidelijk dat het niet gaat om een willekeurig sieraad, maar erg kostbare objecten die we vanaf nu al meteen als kunst zien. Wanneer een lieve man een eend-gelijkende collier om de nek van zijn vrouw drapeert en vertelt over zijn collectie (hedendaagse) sieraden raakt het ons dat hij zo over zijn sieraden praat. Even later vertelt een jonge vrouw dat ze zich koningin voelt door haar prachtige halssieraad heb je als toeschouwer in dit museum meteen zin om zelf zo’n sieraad aan te schaffen.

DSC_2956
DSC_3083

Sam Tho Duong, collier ‘frozen’, 2011.

DSC_3020

Liefdesbrieven uit Swaziland, 1947.

Twee sieraden sprongen in het oog. Naar het werk van Sam Tho Duong kun je eindeloos kijken. De ketting bestaat uit zilveren balletjes gemaakt waarin kleine gaatjes zijn geboord. Samen met de ontelbare zoetwaterpareltjes lijkt het echt ijskristal. Allemaal met de hand geregen; de kunstenaar moet wel een geduldig persoon zijn. De andere eyecatchers waren de liefdesbrieven uit Swaziland. Het belang van sieraden in andere culturen werd ons duidelijk in de presentatie van kralen uit Afrikaanse landen. Het dragen van zoveel mogelijk sieraden is een graadmeter voor de aantrekkelijkheid van huwbare meisjes. Voor getrouwde vrouwen is het een teken van welstand. Tegenwoordig dient het kralenwerk van de Masaï ook als een extra bron van inkomsten. De meisjes krijgen kralen van hun vader en daarna van hun bewonderaars. Maar ook mannen ontvangen liefdeskralen, zoals deze liefdesbrieven (uit Swaziland, 1947). Deze ‘brieven’ maakten jonge meisjes voor hun geliefde. De brieven worden gedragen door mannen en laten zien hoe populair ze zijn onder de vrouwen. De ‘brieven’ zijn gemaakt van honderden glaskraaltjes, wat een monnikenwerk!

Aan het einde van de tentoonstelling wilden wij vooral lekker aan de slag. Gelukkig was er een DIY-ruimte in het museum. Juliëtte ging aan de slag met het maken van een ketting en omdat er op dat moment geen begeleider was hielp ze meteen wat meisjes met het maken van een armbandje.

DSC_3048
DSC_3053