Pompons en veertjes

Heerlijk: het is weer bijna winter! De warme truien hebben wij al van zolder gehaald. Vaak zie je dan ook dat je sieraden veranderen: kwastjes en pompons krijgen warme herfsttinten en zijn iets meer aanwezig in de wintermaanden. Vandaar vandaag een DIY met pompons en veertjes.

Pompons maken
Heb je wol en vilt in huis? Je kunt pompons kopen, op de traditionele manier maken (met woldraad om karton heen) maar je kunt ook vilten bolletjes maken, die zien er net iets strakker uit. Vilt is eigenlijk wol die ‘verkeerd’ behandeld is. Wolvezels hebben schubben en die grijpen in elkaar als ze in aanraking komen met heet water en zeep.

Stap 1: Vilten bolletjes maak je door plukjes wol te draaien en te masseren, zodat de vezels mooi in elkaar overgaan.
Stap 2: Als je bolletje een beetje rond is dan gooi je er (groene) zeep en heet water overheen. Daarna blijf je draaien. Als je vilt stevig genoeg is valt het je waarschijnlijk op dat er maar weinig van over gebleven is: hij is kleiner en steviger geworden.
Stap 3: Ben je tevreden met het bolletje? Spoel het bolletje uit, eerst warm en daarna laten ‘schrikken’ met koud water. De pompons moet je goed laten drogen voordat je ze kunt gebruiken.

Broche of ketting
Je kunt er van alles mee maken. Wij vonden het leuk om een broche te maken. Dit doe je door de pompons simpelweg op een veiligheidsspeld te naaien. Tip: gebruik een verzilverde broche, die koop je bij Pipoos.

Je kunt ze ook leuk rijgen, i.c.m. veertjes maak je er een leuke ketting mee. Zie foto’s voor inspiratie.
Veel plezier met je sieraden met pompons en veertjes!

DSC_0167
DSC_0163
DSC_0083
DSC_0077
DSC_0102